-friends-

Dec 31, 2009

~~selamat tahun baru~~

selamat menyambut tahun baru malam ni...
semoga tahun depan baru ini akan lebih bermakna dan memberi 
kebahagian kepada hidup kte..

tahun baru ni gred jawatan aku dah naik ke N27 dan aku bukan lagi pembantu tadbir kesetiausahaan tapi aku kini adalah setiausaha pejabat..
ape2 pun title die walaupun mcm tak sedap n kelakar aku terima jer
sebab gred die tinggi sikit
tapi yang tak seronok gaji naik rm2.10 jer
maybe... erm
n tahun baru ni jugak aku nak bina azam2 ni cube capaikan
berubah dari nakal kepada tak nakal
berubah kepada degil kepada tak degil * mcm boleh jer

aku akan cube sedaya upaya aku... hahaha
ape2 pun diharap agar tahun baru ini memberi sinaran yang indah!!





Dec 28, 2009

~pertandingan sempena ulang tahun dunia sebelah zara~

pertandingan yang dianjurkan oleh rakan blogger yang tidak dikenali di dunia nyata hanya di dunia blogging sahaja.. ape pun tahniah dan selamat ulang tahun.. semoga pertambahan umur membuatkan kamu n blog kamu semakin maju jaya.. n tak lupa juga salam perkenalan.. untuk menyertai pertandingan ni, perkara2 yang perlu di letakkan di dalam entri mengenai pertandingan ini ialah

Pertama : Berikan nama yang sesuai untuk beruang putih pemberian kakak kursus aku sempena istiadat graduasi aku. Sehingga kini aku hanya menggelarnya, Encik Putih. Berikan nama dalam DUA PERKATAAN sahaja. Contoh : Adam Zarith.

- di sini aku akan namakan die "cutie sazzy "
 sebab ada sorang rakan sekerja bernama sazzy dan dia cute...

Kedua : Berikan LIMA KENYATAAN mengapa anda mengunjungi Dunia Sebelah Zara. Sama ada SUKA, BENCI atau SECARA TIBA-TIBA termasuk ke sini. Anda boleh menulis mengenai apa sahaja mengenai perkara tersebut. Aku rela. *senyum*




1. simple
2. nampak kejujuran tiada kepuraan dalam menulis
3. penuh dengan kasih sayang
4. comel
5. suka berjalan-jalan di blog rakan2 blogger


Ketiga : Pilih satu penulisan Zara yang kamu paling suka dan nyatakan mengapa.

"cinta itu kereta sewa" sebab rasa macam ada kena mengena dengan kehidupan dan hubungan percintaan yang di lalui diri sendiri...


Keempat : Lengkapkan slogan ini.
"Selamat Ulang Tahun Pertama Dunia Sebelah Zara. Dunia ini memberikan ................"
(tidak melebihi 20 perkataan)

Selamat ulang tahun pertama dunia sebelah Zara. dunia ini memberikan inspirasi kepada penulisan blog serta dapat memberikan pengalaman dan pendedahan kepada kehidupan harian yang dilalui insan lain.


Photobucket


 pautan ke blog ~cik zara~

~~yeah~~dapat bunge~~

hari tu aku cakap kat raccus83 yang aku nak ngorat die.. hahaha n aku siap mintak tips lagi mcm ne nak ngorat die.. hehehe senget kan??
n hari ni ada lagi chat ngan die kat ym... walaupun duk berdekatan jer.. tapi disebabkan kteorang ni tak leh nak sembang masa bekerja jdi ym lah jadi penghubung antara aku n die...

die bg aku bunge...
tapi tak real lah... dalam ym jer...
seronok punye pasal n suke nye pasal dalam ym pun aku gumbira... hehehehe


Candid Photo Contest

http://http://aku-halim.blogspot.com

gambar abg-abg macho menunjukkan punggung masing2 yang anggun bergaya..

then ni gambar aku lak yang diambil tanpa sedar masa kursus induksi di INTURA, sg. Petani...
gambar bersama kak zarina aktiviti buta...


sape yang berminat gak nak cube nasib dalam candid photo contest ni leh gi ke blog en. halim ni..
hope leh menimba pengalaman dalam aktiviti baru aku ni..

Dec 24, 2009

~~nampak mcm terdesak~~

aku ni nampak mcm terdesak ke mendesak??aku tak tau ler..
tertekan gak kalo ada yang kate atau cakap aku ni terdesak...
tapi apa yang orang pkir bkn masalah aku.. tu masalah diorang r..
asal aku nak pkir ape yang orang pkir??
tu takkan menyelesaikan masalah aku...
masalah aku mcm mane aku nak tambah pendapatan??
tertekan tertekan..
masalah aku selalu berkaitan duit..
~~~duit bukan segalanya.... tapi segalanya memerlukan duit.~~~
nak bercinta pun guna duit..
kadang2 aku rase bosan..
sunyi..
tapi selalunya tak.. hahahaha
aku gembira ngan hdup aku sekarang..
tapi makin hari umur makin meningkat
tak sepatutnya hidup aku same jer dari dulu hingga sekarang dan masa akan datang
tapi apa yang aku perlu buat dan aku telah buat untuk meningkatkan kehidupan aku??
aku pun tak tau..
kadang2 aku terpikir yang aku ni adalah salah seorang yang negatif.. terlalu negatif..
kenapa ea??
tolong  bagi cadangan pada aku...
plz...plz...plz...

Dec 23, 2009

~~lupa pulak~~


lupa pulak..
ari tu 20 Disember 2009..
my fren maliza aris telah mengadakan kenduri kawin die dengan suaminya lah
takkan ngan orang lain lak kan??
ok name suami nya ramli bin mohd noor.. (if i not mistaken)
selamat makan aku ngan ajai a.k.a superman g lah membuat aktiviti kami..
hehehe cube teka!!
di belakang rumah orang... jeng jeng jeng..



tapi gambar kawen die tak der lah pulak
tapi kalo dapat nanti aku wat entri len lak....

~~huhu~hehe~haha~~

aku kadang2 gelak bukan sebab gembira, n kalo aku marah orang bukan sebab aku nak marah orang tu tapi aku nak marah orang lain tapi aku tak dapat marah orang tu..
mcm mane aku nak buat melepaskan kemarahan pada tempat yang betul??
gelak sebab nak tutup kesedihan... tu mungkin cara yang betul..
n aku kena sentiasa positif...
jangan terpengaruh dengan anasir2 jahat.. (negatif) 
aku perlu ada lebih byk pilihan supaya aku boleh memilih
tak der pilihan mcm mane nak pilih??

Dec 22, 2009

~~tak tau nak cite per ni~~

tak tau nak share ape.. tapi rase mcm nak "berblogging".. (ayat ni mcm tak betul) tapi lantakkan lah..
semalam g mamak p14, putrajaya ajai datang amik aku then aku g sane sebab daus, ana, asmah, pak ya, lin, lagi sape ntah 2 orang tu aku tak tanya pun name.. tapi duduk je lah layan borak..

n aku rase aku over ramah.. tul gak muaz wat kat aku ari tu.. aku over active...
tapi semalam duk borak2 dalam mood yang tdak menentu..
mcm seronok, tapi mcm bosan.. aku pun tak tau ler..

ari ni petang ada meeting kul 3, pastu aku dah booking projector dari semalm lagi
tetiba sampai masa aku nak amik jawab tak der, kalo bg tau awal2 tak leh ker?? tertekan aku dalam masa 15 minit nak cari projector kat ner??
nasib baik ada orang yang tetiba muncul n membawa nya..orang itu ialah CIK THAMARAI..
yeah!!! yeah!!! yeah!!
terima kasih ALLAH...
syukur....


aku nak blajar mcm ner nak edit template ni tak nak r serupe jer ngan orang2 lain yang biase2 jer n leh dapat kat cni..
sape yang reti ajar lah aku..
byk lagi benda yang aku perlu blajar...

aku nak cube lah wat sesuatu yang boleh menjana pendapatan aku dalam masa 2 minggu ni
aku tak kesah
biar pun aku kena usaha lebih..
tapi ape ea??

aku konfius pun yer
nape tetibe aku mcm ni???



good luck to me!!


c u at the top!!!

Dec 21, 2009

~~mcm ni lah member~~

betul gak kate2 blogger ni...
terasa sangat ari ni..
niat bukan nak cari gaduh pun... just nak bercerita, tapi kenapa die mcm 2?? terasa taw!!
tak per lah
Ada member susah. Tade member pown susah. Mati sudah!!! Boley blah.

WHATEVER!!!!!

aku tak paham

aku yang patut marah sebab ada benda pasal aku yang aku tak tau ker,
die patut marah sebab aku kate aku malas nak pikir..
so skarang btul2 aku kena pkir
tapi tak pelah lepas post benda ni aku malas nak pkir selagi blum sampai masa..
k cow dulu lah..
byk keje..

Dec 17, 2009

~~bodoh!!~~bangang!!~~bahlol!!~~

aku g epu tadi, g amik surat kat sane..
mama cakap kat aku ada orang dari mampu call tanya pasal aku..
nape aku kena tukar?? aku kena tukar pasal waran aku bawah nama projek khas luar negara
seksyen tu kena tutup pasal dah tak relevan lagi kat epu tu..
pasal tu jpm tukarkan aku...
bkn epu yang hantar surat complaint pasal aku ni ada masalah
bengong tul
kalo aku ni ada masalah besar lah kan ko rase bos aku nak sign ker surat confirmation aku ari tu!!
dah lah bangang bahlol lak tu
siap wat fitnah lagi aku ada skandal ngan driver EPU.. yang putih2
ntah sape entah
aku sampai tak kenal lak tu skandal aku..
mangkuk hanyun tul
aku bengang tul
kalo boleh aku tak nak r keje ngan orang mcm tu
tak suke
hal sendiri tak terjaga nak sibuk jage hal aku..
g jage kain sendiri lah..
nape mesti jage kain orang lain
entah2 kain sendiri terlondeh tak nampak..aku merokok ker ape ke
aku tak pernah kacau ko lah pempuan
aku pun tak mintak duit ko atau rokok ko
kalo laki tu lain lah
maybe aku ada pow okok ker ape ker
tapi bukan kat mampu ni
kat mampu ni tak pernah lagi aku g pow okok sesape pun
n tak menjadi kesalahan aku isap okok
kalo pempuan isap okok salah
kalo laki tak salah ker
so kat sini tak menjadi masalah disiplin kalo merokok atau benda tu akan menyebabkan aku ditukarkan jabatan.. nape ko nak sibuk ape sebab aku tukar jabatan?? masalah ko ker?? ada aku mintak ko bayar gaji aku ker??
kerajaan malaysia ni yang byar.. bukan kuar duit dari poket ko pun...

tak abis lagi sakit ati aku ni
kalo ikutkan ati mau jer aku g cari sape n ngamuk2 kat mampu ni..
tapi aku hanya mampu nangis jer..
sebab terlalu bengang n sakit ati...
tertekan!!!

~~cube untuk tersenyum~~


senyumlah senyumlah...
adoi ai..
aku cube untuk senyum dengan ikhlas hari ni
salah ker aku hyper??
asik terasa jer
tu lah sape suruh jadi pempuan, piyet jer mesti moody semacam jer...
nak wat mcm mane lah ni...
senyum lah dengan ikhlas
senyum bahasa dunia
tapi dunia tak tengok aku senyum pun..
tak mampu lah..
otak aku ni tengah pkir mcm2
aku tak nak orang salah faham nape aku nak kawan ngan depa
aku bukan nak kan depa jadi kekasih gelap ke kekasih terang ker
tapi tetap ada orang salah faham
nasib baik gak ada gak sorang kat sini yang faham
yang kat luar MAMPU ni adalah 2-3 orang yang memang memahami aku
tapi jauh2 dari aku
aku nak luah kan perasaan pun tak tau kat sape...
masalah luahan perasaan ni..
adoi ai..
mcm dalam gambar tu.. orang lain ceria jer
asal aku monyok ari ni??

~~karaoke semalam~~

semalam pas teruk2 mengangkat air sebanyak 3 round menggune kan troli yang dipinjam dari abg bob burger @ alang... dan penat yang amat sangat
aku g karok ngan qistina..
hehehehe
tapi nak amik bilangan lagu tak leh lah
kena amik jam..
kteorang pun malas r ckit
pastu ada dua orang mamat yang tak dikenali dan amat rajin wat lawak kat blakang dieorang
offer jom r masuk bilik kteorang..
nyanyi same2 ea.. kteorang blanje..
tapi kteorang malu lah..
dah setiap saat mereka mengajak, kami pun masuk lah...
pastu masih malu lagi..
masuk jer lagu ke 2, kteorang berdua ni dah tak tau malu dah
sorang name apit sorang lagi faruq

balik pun depa anta...
tapi kteorang tak lik terus
kteorang pada jam 12 tgh malam tu berada di mamak
kembar untuk berjumpa ngan pak A @ remy
hehehe
lembab gle..
dah kul 1.30 bru balik
tapi tak terus tdo
sempat lak g on9 jap...
friendster tagged dll..
n tdo dkat kul 4 lah
aku tiap2 malam tak dapat tdo..
ni bos aku dah suruh aku mula masuk kul 8 lak..
masalah lah

indah kah hidup????

tension r kadang2...
tapi kadang2 tension tak tentu pasal pulak...

aku g blog walking tadi... n dapat satu ayat dari seorang blogger ni..


:: Hidup memang pahit namun kita harus menelannya ::

Ada member susah. Tade member pown susah. Mati sudah!!! Boley blah.

agak menarik ayat die..
memang tepat..

Dec 15, 2009

~idola ~kecil~2~

wah!!!
hari ni 15.12.2009 koir MAMPU wat latihan bersama2 dengan bintang idola kecil 2 kat bilik pameran kualiti B1... kteorang nyanyi same2 lagu ape tau tak???
lagu "BUDI BAHASA BUDAYA KITA"
liriknya ialah: -
ibu bapa dan kaum keluarga
saudara terdekat jiran tetangga
sayang menyayangi bertegur sapa
ketulasan ikatan sepanjang usia

para guru rakan sekolah
turut warnai kehidupan kita
ilmu ditimba pengalaman bertambah pergaulan sihat peribadi ceria

bangsa Malaysia berhemah tinggi
Ramah dan mesra elok pekerti
yang tiada dibantu yang lemah dilindungi
bertimbang rasa hormat menghormati

kita berkhidmat jujur dan ikhlas
mencurah bakti tak minta di balas
harapan rakyat satu amanah
budi bahasa budaya kita

n gambar yang sempat di snap semasa  & selepas sesi latihan vokal kteorang..




comel lah dey all... minat kat ain... muaxs ain

Dec 14, 2009

10 Disember 2009 - 13 Disember 2009

dari 10 Disember 2009 hingga 13 disember 2009 aku pulang ke Kodiang Kedah ke kampung halaman ayahanda tercinta..hahahaha

SERONOK!!!!!

Mcm2 wat kat kampung
tak mcm selalu lah...
selalu makan tdo makan tdo
hari tu aku bersemangat waja.. memasak, memancing n memekap orang...
bersama2 adik2 sedara n adik aku sendiri

ni gambor2 mase kat sane...

















macam mane hasil mekap aku?? membanggakan tak?? walaupun pertama kali mencube memekapkan orang... tapi aku bangga.. bulu mata aku panjang tak?? gambar last tu masa g kenduri kawen... seronok jumpe kawan2 masa tadika dulu.. dulu aku tadika kat kampung
so kawan tadika memang kurang lah...

gambar atas tu masa pergi memancing kat sungai dekat ngan bendang tok... alangkah bahagianya duk situ wat masa tu... seronok angin sepoi2 bahasa berlatar belakangkan sawah n bukit... tapi gambar amik sendiri tak nampak view yang cantik2 tu...

k lah...

c u at the top!!!

Dec 7, 2009

hidup ini..

“Hidup umpama aiskrim. Nikmatilah ia sebelum cair”

 

sebelum segalanya musnah aku harus nikmati setiap saat n setiap ketika sebelum semuanya terlerai n cair dalam dunia ini....



kantoi



Sepasang suami isteri yang telah mempunyai 3 orang anak, sedang berbual sambil menonton TV di dalam bilik mereka. Si isteri bertanya kepada
suami beberapa soalan.
* Isteri : Bang, kalau saya mati dulu, abang kahwin lagi tak ?
* Suami : Abang rasa, abang mungkin kahwin lagi. Kerana, anak-anak kita perlukan orang yang boleh beri perhatian. Makan minum abang pun adalah orang yang sediakan.
* Isteri : Habis, kalau abang kahwin lagi, abang kasi ke dia duduk rumah kita.
* Suami : Ye lah. Sebab rumah ni mahal, takkan nak biar kosong macam tu saja?
* Isteri : Abang kasi ke dia guna bilik, kita, toilet kita ?
* Suami : Ya yang, sebab takkan abang nak buat bilik lain khas untuk dia. Nanti bilik ni, membazir pulak.
* Isteri : Abang kasi ke dia pakai almari kita ?
* Suami : Ye yang, almari kita ada 4 pintu takkan nak bagi org lain pulak.
* Isteri : Abang kasi ke dia pakai katil kita ?
* Suami : Terpaksalah yang. Sebab katil kita tu baru je beli sebulan.
* Isteri : Baju tidur saya, pijama dan towel saya ?
* Suami : Takkan itu abang nak bagi kakak & adik awak. Jadi, daripada tak dipakai, lebih baik kalau abang kasi dia aja.
* Isteri : Handbag saya, kasut saya, golf set saya ?
* Suami : Itu tak boleh, sebab dia suka handbag kaler maroon, kasut dia saiz kecil daripada awak, saiz 5, golf set tak boleh sebab dia kidal ...
* Isteri : ????!!!!!
* Suami : ( Dalam hati ) Alamak kantoiii !!

~~mekap day~~

today is make up day..
first time mekap sejak masuk mampu ni..
b4 this kalo kat EPU selalu gak r mekap...
tapi kat mampu ni, hari ni langkah pertama to improve my appearance..
memulakan mencalitkan mekap dan segala jenis benda di muka..
nampak lebih ceria kate orang.. n my zuma..
so cute today..
my coach kate bgus2 teruskan usaha anda..
tapi baju tu ketat r...
menampakkan yang aku semakin membesar di merata tempat..
erm dulu baju ni kurang ketat dan terlalu longgar
sekarang dah tak longgar...
mcm mane ni???
ape yang akan berlaku seterusnya....
jgn terus membesar sudeh... terkezut poket aku kena laburkan lebih byk wang untuk beli baju baru yang lebih besar.. n longgar..
tak reti lah nak pakai baju ketat2 ni...
tengok ler gambar kini n gambar dulu..
perbezaan ketara di pipi..

kini























dulu2

Dec 2, 2009

kena ker dengan aku sekarang???

 Mirage - Pesawat

Cahaya terang menembusi
Bagai sebuah kisah misteri
Kau mungkin asing
Kau mungkin
Pernah ku kenal sebelum ini

Resah gelisah dibuatnya
Bagai sebuah cereka cinta
Haru biru
Kelam jiwaku
Semakin kacau

Siang malam termimpi mimpi
Pagi petang tercari cari
Tiap saat ternanti nanti
Kau masih tiada disisi

Apakah ini satu mimpi
Terasa bagai sebuah delusi
Ilusi mata
Maian jiwaku
Semakin kacau

Haru biru
Kelam jiwaku
Semakin kacau

Dec 1, 2009

tanggal 30 november 2009

semalam tak ikut pak a g kelab..
aku ingat leh r relax ckt n tdo awal kononnya..
aku lik dari opis dalam kul 6.30..
pastu tunggu ler bas kat depan tuh..
jumpe seorang wanita salleh kat depan tu
aku tanya nak g mane coz aku tengok kabut semacam jer
dia kate nak g sentral
aku cakap r naik bas sekian2 lah kan
sampai bas aku suruh die naik
die tak nak naik..
bengang jer aku coz die tak nak naik bas lain selain bas no 300
pas tu marah2 aku pasal bas tak der
suke ati kolah
aku cakap kat pakcik driver tu
die kate biarkan jer dik
naik jer
tinggal kan die dah die tak nak jangan paksa
aku pun naik dgn rase bengang kat minah salleh tu pasal die marah aku tak dapat naik bas 300
kenapa aku yang dipersalahkan??? bengang beb!!
kemudian aku lik umah ngan ILA coz aku nak sewakan bilik aku sekarang kat die
aku nak g menetap kat umah naien sambil menyewa di sane...
dak umah ok jer
cuma malu coz ILA PTD..
dieorang cume kerani..
tapi pada aku tu semua bukan masalah
coz kte same2 manusia n same2 islam
kongsi ape yang kurang n ape yang lebih...
BETUL Tak??
betul btul betul

Nov 29, 2009

analisa tahi lalat



Hazirah Khazali memiliki tahi lalat di Bibir bawah atau atas.

Dengan tahi lalat di Bibir bawah atau atas tersebut memiliki gambaran Disenangi banyak orang dan murah rezeki

tak tahu btul ker tak...
tapi terima untuk kebaikan masa depan..
I/Allah murah rezeki n disenangi ramai hendaknya



Nov 28, 2009

~kursus gubahan bunga~ 19 November 2009~

ni gambor2 yang dapat dari fb kawan yang same2 pergi kursu gubahan bunga terletak di jabatan Penerangan pada 19 November lepas yang disampai kan oleh YM Tengku Auvaroza

cantik2 kan bunga2 dia

lepas lik kursus ni hati memberontak nak jadi pembekal bunga2 tropika ke luar ngara...
bestnya kalo impian jadi kenyataan/....
cantik bunga halia bara tambah ikan laga di bahagian dasar

campuran berbgai2 jenis bunga termasuk orkid ..
mawar kuning
gubahan bunga yang dikatakan berasal dari jepun..
name dah tak ingat tapi gubahan ni menceritakan sesuatu secara keseluruhan


yang paling aku suka....

yes!!! cinta itu buta..
sekarang aku dah mula jatuh cinta pada bunga!!!

Nov 26, 2009

~to day is my buffday~

erm... dah 22 tahun umur aku..
bermula dari jam 12.00 tengah malam, ucapan kelahiran pertama terbit dari mulut PAK A @ Remy... hehehehe
the second one is Charm.. kemudian qisk n the rest...
rindunya saat2 menyambut hari kelahiran tahun lepas kat EPU...
hehehehe

tengahari tadi g makan ngan Man n ANna kat anjung..
amik gambor kek, gambor kteorang, ngan gambor man..
hahaha

seronok tengok ana seronok..
dan kteorang asik gelak jer sejak dari malam tadi..
aduh...
besh r gelak..
len kali nak wat lagi ape yang kteorang wat malam tadi
"roller coaster" tapi kereta..
hehehehe
adik aku n my mom wish me hepi bday tengahri tadi..

Nov 23, 2009

kedai tak untung


tengah jalan2 tengok blog2 orang lain @ bloger2 lain yang tak dikenali

satu entri yang menarik perhatian aku...

satu gambar kedai yang bertempat di kuantan kedai tak untung..

kesian toke ni..

siap blogger ni suruh tukar name bagi name yang leh mendatangkan keuntungan yang lebih besar...


Nov 19, 2009

kursus asas gubahan bunga..

salam, hari ini 19 November 2009... ada kursus asas gubahan bunga di Jabatan Perangkaan, Parcel C Putrajaya..
ingat kan ramai lah tadi.. tapi ramai lah jugak dalam 50 orang dari pelbagai agensi di bawah JPM, anjuran PUSPANITA JPM.
Kursus singkat yang menarik, sayangnya tak dapat timba ilmu sepenuhnya dalam bidang ni..
bile agaknya leh blajar menggubah bunga secara professional lagi mcm ni..

Nov 6, 2009

~fikir di luar kotak~

Salam, hari ini saya ada satu artikel yang menarik daripada sebuah blog lain yang ingin dikongsi bersama anda selepas saya melihat-melihat blog berkenaan dengan berfikir di luar kotak. Soalannya simple sahaja tetapi sedikit tricky. Anda dah bersedia?

Anda sedang membawa kereta anda. Seperti biasa, pada masa tersebut anda masih lagi bujang.Oleh itu, kereta anda hanya mempunyai dua tempat duduk sahaja.Biasalah kereta sport.
Waktu tersebut hujan turun dengan lebat dan kilat saling sabung-menyabung. Anda melalui satu perhentian bas di mana di situ anda ternampak tiga orang sedang menunggu bas.Orang tersebut adalah:

1.Seorang perempuan tua yang sedang sakit tenat dan perlu dihantar kepada hospital secepat mungkin.

2.Seorang lelaki tua yang pernah menyelamatkan nyawa anda.

3.Seorang perempuan muda yang merupakan gadis/lelaki impian anda yang selama ini anda tercari-cari.

Apakah anda lakukan? Fikir betul-betul.

Sebenarnya soalan ini ada digunakan didalam temuduga.Soalan ini melibatkan etika delima sebenarnya.

Anda memilih perempuan tua kerana perempuan tua itu sakit.

Anda memilih lelaki tua kerana lelaki tersebut pernah menyelamatkan nyawa anda.

Ataupun anda memilih gadis/lelaki idaman anda kerana jarang anda menemuinya.

Untuk kes ini, antara 200 orang yang menghadiri temuduga tersebut ada seorang telah memberi jawapan yang unik. Dia telah berfikir ‘out the box’. Jawapan beliau:

Dia akan memberi kunci keretanya kepada lelaki tua, supaya dia dapat membawa perempuan tua yang sakit ke hospital. Manakala pula dia akan menunggu di situ bersama-sama dengan gadis idaman dia.

Dan orang tersebut berjaya dan mendapat pekerjaan tersebut.”You are hire.”

Jawapan anda tidak sama? Hal ini kerana kita telah meletakkan batasan di dalam minda kita. Kita telah meletakkan bahawa hanya ada satu cara sahaja,iaitu kita hanya boleh memilih seseorang sahaja. Sebenarnya otak kita mampu mencari apa sahaja penyelesaian. Jangan letak limitation di dalam minda anda. Think out the box seperti yang dilakukan orang tersebut.Anda adalah HEBAT sebenarnya.

Oct 27, 2009

teka -teki

1. mcm mane nak masukkan zirafah dalam peti sejuk??

2. ketua hutan sedang wat perhimpunan bulanan..
semua binatang hadir kecuali satu binatang.. binatang ape yang tak hadir??

3. ali nak seberang sungai yang sebelum ni penuh ngan buaya.. ali selamat sampai ke seberang dengan selamat.. kenapa agaknya??






jawab dengan jujur...
jangan tengok jawapan baru jawab...

1. buka pintu dan masukkan je dalam peti sejuk

2. zirafah sebab dia ada dalam peti sejuk

3. buaya tak der hari tu.. die pergi perhimpunan..


jgn marah.. aku pun dah terkena dengan soalan teka teki mcm ni...

masuk koir mampu

ari ni, 27 oktober 2009
aku g perhimpunan bulanan mampu..
kena pakai tudung korporat MAMPu lah
aku pun pakai lah tudung tu dengan baju kurung aku yang bewarna biru
mesti orang kate gila budak ni, tak pun budak ni mangsa fesyen..
hahaha
sampai malu aku jadinya...
erm... mu'az pula berkata aku ni buta warna..
apa2 jelah.. tapi malu takyah cakap r
memang malu sangat2
pas abis perhimpunan tu aku naik kat tingkat 6 nak anta surat..
tetiba ada sorang akak ni tegur aku, adik nak join koir tak??
aku dengan konfiden jawab. NAK!!!
hehehe
aku boring lah tak der aktiviti..
biar lah aku ada aktiviti lain selain bekerja..
terima kasih kepada yang offer kat aku tuk join koir tu..
nama kakak saya tak tau..
sowie sangat2 ea..
BESHNYA!!!

Oct 22, 2009

**Gemuruh**

Bila bertalu rentak dikalbu
Hasrat tersirat semakin kuburu
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda
Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin keangkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa
Ungkapan ini bukan sekadar bermimpi
Segalanya pasti kan terbukti nanti

******tengok lirik lagu ni*******
btul2 bagi semangat pada orang yang btul nak berjaya n ada impian
akan ku genggam impian aku yang orang lain kate semuanya mustahil
akan ku buktikan apa jua yang kte impikan walau apa pun cabaran atau halangan
jika kte tempuh segalanya
pasti akan bertemu kejayaan...
yang penting ialah semangat yang ada jangan luntur dek halangan dan cabaran yang mendatang..
semangat yang ada semakin membara hari ke hari
semangat yang ada penting untuk meneruskan cabaran dari hari ke hari..

pertandingan Pidato bahasa Melayu MAMPU

mewakili kumpulan sokongan bahagian pembangunan pengurusan..
hehehe tengok ayat mcm bagus
amat2 bidan terjun..
tapi aku amat berbangga dengan hasil kerja yang aku lakukan tadi
pada pukul 8.50 bru tahu yang aku kena btul2 masuk.. seblum tu hanya ingat backup kak nadia jer..
tanpa ada latihan n praktis yang cukup
aku naik pentas dengan muka konfiden (konon jer ni)
tapi tangan pegang kertas sambil menggeletar..
alamak mcm ner nak baca kalo menggeletar??? susah ler.. tak nampak langsung
hehehehe..
tapi aku berjaya lakukan semuanya hingga tamat..
walaupun kalah tapi aku bangga kerana ini adalah percubaan pertama aku di MAMPU..
kat EPU dulu pun tak pernah berpidato..
hanya sekadar menari n menyanyi jer...
syukur segalanya berubah
btul kalau kte nak ubah kehidupan masa depan kite..
kte kena berani berubah masa sekarang..manusia amat selesa dengan gaya hidup yang sama..
dan takut kan perubahan kerana amat takutkan risiko..
ape yang berlaku semua ada hikmahnya..

Oct 19, 2009

hari ini

hari ni datang keje mcm biase...
pastu aku swipe kad aku tapi tak masuk data..
bengang jer rasenya tengok protime aku..
man tolong beli nasi lemak..
yang amat pdas di kafe b2..
tak sukenya makan kat sini
rindu kat EPU..
nak g sane jauh dari opis
nanti ape2 hal tak sempat nak balik opis pulak...

Oct 12, 2009

terasa malu n kelakar..

bile baca entri aku yang lelama..
aku rasa macam malu pun ada kelakar pun ada..
boleh aku byangkan bgaimana kebudak2 kan aku dulu n kejiwangan aku dulu
amat berbeza dengan aku sekarang.. mungkin berbeza ckit
entah lah
yang pasti aku masih merasa pebezaannya..
selepas segalanya berlaku aku lebih matang mungkin..
tidak mengharapkan sesiapa
sekadar suka berkawan
kadang2 terasa sunyi
tapi masih boleh di cover dengan skap aku yang suka berkawan n melepak di tengah malam..
erm bagus2..

Setelah bertukar ke MAMPU

salam..
masih mencari C.I.N.T.A
hahaha... cinta itu buta...
betul ker.. aku masih mencari cinta walaupun aku di MAMPU..
manalah tahu ada melekat sorang kat cni.. hehehe..
erm mcm mane ea??? aku bukan lah seorang yang cun,cantik, jelita, menawan atau ape2 perkataan yang boleh menggambarkan seorang yang de BOM!!
tapi aku rase aku pun layak untuk mencintai dan dicintai..
layakkah aku?? terjiwang pulak di pagi hari begini..
aku ada kenal sorang nenek ni..
leh gak lah "menengok"
selama aku berubat sakit yang aku sakit ni
"wat pengetahuan semua bila aku g kat doktor kate aku tak sakit.."
so bile i g kat tok cik ni.. aku pun berubat lah
tetiba aku tanya pasal jodoh...
die jawab dah dekat tapi hati aku yang tak nak kat die.. hehehe
orang dekat tak nak die kate.. pastu ada yang takut ngan mak aku..
n aku pun tak tetap hati die pesan tetapkanlah hati..

n lagi aku ada lepak ngan member kepada bf si fiza ni..
muka abang misai ni mengingatkan aku pd mamat mangkuk hayun si zamani tulah
dah tu dieorang asik bahan aku ngan mamat tu jer...
erm!!
si abg misai ni pulak menguatkan bahan diorang tu!!
argh..
nak kat aku kate jelah... hehehe
leh aku mengada2.. hehehe
aku pun dah lame tak der tempat nak bermanja.. hehehe ayat gatal dah kuar...
ape pun aku akan cube hidup di MAMPU ni dengan aman..
aku sedang berusaha ni..

Sep 25, 2009

my dream car


kalo aku tunjuk kete ni mesti orang kate
ko keje sampai pencen pun takkan dapat lah..
mcm mane ea??? aku nak jugak kereta ni!!!

aku perlu lakukan sesuatu!!

Sep 17, 2009

salam aidilfitri

'Create
Copy this code to your website to display this banner!

Sep 1, 2009

tegar

Tergoda aku 'tuk berfikir
Dia yang tercinta
Mengapa t'lah lama tak nampak
Dirimu disini
Jangankan ingin ku tersenyum
Tak ada gairah
Kuingin s'lalu bersamamu
Kini ku resah...
Diriku lemah tanpamu
Oh... oh...
Gapai semua jemariku
Rangkul aku dalam bahagiamu
Kuingin bersama berdua selamanya
Jika kubuka mata ini
Kuingin s'lalu ada dirimu
Dalam kelemahan hati ini Bersamamu...
Aku tegar...
Aku tegar

kenapa???

tak tau lah nak mula dari mane...
mcm biase tiap2 ari jumaat sampai ahad aku akan berada di shah alam...
rumah mak ayah aku...
n wat pengetahuan semua aku dah tukar no fon dengan mak aku...
mak aku pakai no fon aku.. aku pakai no die..
n ramai kawan2 yang belum tahu..
so malam sabtu tu aku pun check r fon mak aku...
tengok ada kawan2 call tak no aku tu...
so aku terjumpe lah satu no yang aku tak save pun...
aku tengok mcm kenal...
tapi aku tak ingat sape empunya no.
aku mengambil keputusan untuk call no tu gune no baru aku...
n terdengar lah satu suara yang mcm aku kenal...
aku tanya nape call...
n dengan selamba die jawab salah no..
tak pelah
pastu aku bagi msg nape die nak cari aku balik???
coz sebelum ni die yang tinggalkan aku...
die siap suruh awek die msg aku suruh lupakan die..
die ngan awek die bersama atas pilihan keluarga..
n bersusah payah aku melupakan die dengan senang2 die ganggu pikiran aku balik...
kalo boleh aku buang die jauh2 kat tengah laut yang tak de liputan telepon kan bagus...
biar die ngan awek die tu duk situ diam2..
tak yah ganggu pikiran aku lagi
sebab aku tau depa kat ner...
wat sakit ati aku jer...
aku baru nak berbahagia dengan hidup single aku ni..
hidup baru aku.. aku tension r kalo terus ingat kat die... nape die terus menggangu pikiran aku???
argh..........
bengang tahap dewa ni
tapi kat sape aku nak lepas???
die bukan ada depan mata aku
nak jawab telepon pon tak...
tapi nape die call aku???
sape leh jawap soalan ni???
die sorang jer...
ari ni bile balik opis n bekerja
aku masih ingatkan die...
mcm ner aku nak settle kan masalah otak aku ni???

suara ku berharap

disini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu
masih tanpa mu

bila esok hari datang lagi
ku coba untuk hadapi semua ini
meski tanpamu
meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

*
suara dengarkanlah aku
apa khabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku selalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap di sini
kulewati semua yang terjadi
aku menunggumu
aku menunggumu

suara dengarkanlah aku
apa khabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

**** kenapa aku masih ingatkan dia***

Jun 30, 2009

tag oleh Maygiek

*** NONI aku dah jawab tag ko...

1) 5 nama timangan anda

- Eira
- Azie
- kak Long
- Mock
- Labu..

2) 5 sifat or tabiat buruk anda

- Pemalas
- Suke tido
- tak pandai wat air
- suke masak tapi tak suke membasuh pinggan
- kuat makan sampai obes kini
(mcm ne nak kurangkan ni??)

3) 5 makanan favorite

- Kuew tiow kerang
- ayam goreng
- mee udang yang jual kat pasar tani putrajaya
(* tempat lain tak best ler)
- Nasi goreng ikan masin
- n Megi goreng... (ape ntah yang sedap sangat aku pun tak tahu)

4) 5 subjek pelajaran paling suke
- Matematik
- Sejarah
- Bahasa Melayu (sebab paham)
- Add Math kot...
- Typing... (mase kat Politeknik dulu)

5) 5 benda wajib dalam wallet

- Ic ( mesti ada.X psl2 kena cekup lak )
- ATM card ( wajib ni ! )
- Lesen
- Duit ( mana leh g mane2 xda duit )
- Touch N Go

6) 5 topik yg biasa dibual ngan pasangan @ teman

- Bola
- Lelaki ( slalunya .. huhu )
- Cinta
- Kerjaya
- zaman sekolah

7) 5 mangsa tag

- Bella
- Sesape yang terbaca ler..
- Aku tak ramai kawan yang bace blog aku ler...

cinta tak semestinya memilik...

Bila kita jatuh cinta pada seseorang, jangan menyiksa diri dengan menganggap bahawa cinta kita tak diterima.

Cinta itu tak pernah ditolak kerana, setiap insan memerlukan, menginginkan untuk dicintai.

Wujudkan cinta itu dengan memberikan sesuatu bukan mengharap harap akan sesuatu sebab, apa yang diberikan kerana cinta selalu datang pada hati kita disaat itu juga.

Kebahagiaan memberi jauh lebih sempurna dari pada kebahagiaan kerana menerima.

Tapi…lain bila kita menginginkan sesuatu yang kita cintai. Keinginan itulah yang memberikan pahit pahit yang menghiris dada…

Jangan menyiksa diri dengan menginginkan sesuatu….

Jangan sia kan cinta dengan beban yang berat mengharap mampu di pikul bahu.

Keinginan memiliki mungkin tak kesampaian…

Tapi…

Percayalah pada diri…
Selalunya cinta yang kita berikan seadanya
Takkan pernah bertepuk sebelah tangan..

Jun 11, 2009

tanya pada siapa

*Tanya sama pokok ,
Kenapa bergoyang
Nanti pokok bilang ,
Ada monyet yang goncang

Lagi-lagi duka , Lagi-lagi lara
Kau katakan aku yang mula semua
Oh kau telah mencuri seluruh hatiku
Dan kini ku minta kau pulangkan semula
Kerna ku tidak mahu cintaku dimiliki
Orang yang tidak mengerti

1,2,3 langkah kita bermula
4,5,6 siang tanpa kelam
7,8,9 kau kuibarat intan
setia mentari terus menerangi

@Hari demi hari masa lemas terjalan
Sinaran mentari seakan bosan
Kau kata ku tak setia ,
Ku bilang kau gila
Hubungan kita ada yang tak kena

#Antara oh lelaki dan wanita yang bercinta
Bila cinta tak sekata , siapa yang harus disalah

Ulang * (2x) , ulang @ , ulang # , ulang * (2x)

Antara Oh lelaki dan wanita yang bercinta
Bila cinta tak sekata kita mula bertanya
Kenapa , mengapa.. kenapa oh mengapa
Siapa yang harus disalah

Oh.. Kau tlah mencuri Oh Hatiku ,
pulangkanlahOh semula, ku tak mahuOh cintaku , kau miliki
Oh kao telah mencuri seluruh hatiku
Dan kini ku minta kau pulangkan semula
Kerna ku tidak mahu cintaku dimiliki
Orang yang tidak mengerti..


http://www.youtube.com/watch?v=CT9WlQewlj8

Apr 17, 2009

~T~A~B~A~H~

Pertemuan ini pertemuan terakhir
Dari dua insan yang sedang berkasih
Kerna esok hari kita tidak lagi
Digelarkan pasangan yang bercinta
(Pertemuan kita yang terakhir)
.
Sudah ku menduga kau akan berubah
Cuma tunggu masa untuk kau meluah
Tapi hari ini terbukti semuanya
Kau pinta ku melupakan dirimu
.
Tak apalah... ku tak kisah
Memang itu keputusanmu
Memang itu nasib aku
Sering terluka dan jiwa tersiksa
.
Biar hitam sejarah hidupku
Namun aku tetap tabahkan hati
Kesal memang kesal hatiku tercalar
Siapalah yang inginkan perpisahan
.
Andai suatu hari ada orang yang bertanya
Mengapa kita tidak lagi bersama
Jawablah bahawa jodoh kita tiada
Dan kita tak pernah sengketa... oh
.
Moga engkau... berbahagia
Di sampingnya yang engkau puja
Cuma satu yang aku pinta
Undanglah aku di hari bahagiamu
ada macam kesah aku tak???
kadang2 bila dengar lagu ni n hayati lirik dia aku ada rase macam kesah aku...
hehehehe
leh lak layan jiwang ea...
windunya kat dia......
tapi dia dah jadi milik orang...
pertama kali aku rase mcm ni..
kalau dulu sape pun pergi n tinggalkan aku
aku tak pernah nak kesah n peduli sampai
mcm ni sekali...
mesti tak sampai seminggu aku dah ada pengganti
tapi sekarang aku tak leh lagi nak kat orang lain
aku pun tak tau nape

Apr 9, 2009

November

NOVEMBER
* Banyak idea.
* Sukar utk dimengerti atau difahami sikapnya.
* Berfikiran ke depan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dgn idea-idea baru yg luar biasa.
* Pemikiran yg tajam.
* Daya firasat yg sgt halus dan tinggi.
* Bagus utk jadi dokter.
* Cermat dan teliti.
* Sifat yg berahasia, pandai mengorek dan mencari rahasia
.* Banyak berfikir, kurang bicara tetapi mesra.
* Berani, pemurah, setia, dan sabar.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila mau akan diusahakan sehingga berhasil.
* Tdk suka marah kecuali digugat.
* Cara berfikir yg lain dari org lain.
* Otak yg sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak menghargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yg sgt tinggi dan apabila hendak sesuatu akan mencobasampai berhasil.
* Badan yg tough.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam.
* Romantik.
* Tidak pasti dgn hubungan kasih sayang.
* Suka duduk / diam di rumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur setia dan pandai berahasia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengontrol emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah
November ni bulan kelahiran aku.... tapi aku tak pasti same ker ape yang diramal ni dengan diri aku yang sebenar sekarang ni??
kawan2....
korang tengok same ker tak???

Apr 2, 2009

Oleh Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah ~

1. Semua orang ada jodoh atau pasangan yang menanti dan biasanya ia berada tidak jauh dari anda. Jarang orang bertemu dengan jodoh yang berada jauh darinya.
2. Jodoh itu ketentuan Allah dan kita wajib berusaha. Doa, usaha yang betul dan bersungguh-sungguh disertai dengan tawakkal, insyallah akan menemukan anda dengan pasangan anda.
3. Ramai orang masih belum bertemu jodoh kerana mudah patah semangat.Teruskan usaha sehingga anda bertemu jodoh.
4. Seimbangkan hidup anda dengan sempurna agar diri anda jadi seperti "magnet" yang menarik bakal pasangan anda kepada anda.
5. Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.
6. Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.
7. Sayangi semua orang di sekitar anda dan anda akan menarik sayang terhadap anda. Jika anda membenci orang, ditakuti bakal pasangan anda akan membenci anda.
8. Orang yang sedang mencari pasangan harus sentiasa bersedia untuk bertemu dengan pasangannya pada bila-bila masa. Justeru, kita perlu sentiasa dalam keadaan yang paling menarik setiap masa. Tanggapan pertama adalah yang terpenting.
9. Untuk lelaki, tarikan pertama ialah pakaiannya. Untuk perempuan, wajah dan bentuk badan menjadi tarikan pertama. Sediakan diri untuk menawan bakal pasangan anda.
10. Buka hati dan minda anda untuk menerima cinta. Cinta boleh berputik pada bila-bila masa. Cinta mudah datang kepada mereka yang sentiasa bersedia untuk menerima cinta.
11. Cinta datang melalui mata lalu turun ke hati. Justeru, perhebatkan hubungan mata secara memandang bakal pasangan dengan penuh kasih sayang.
12. Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.
13. Ramai yang terlepas peluang dan patah hati sebab lewat menyatakan hasrat kepada bakal pasangan. Perkara yang baik disegerakan (iaitu menyatakan perasaan anda kepada bakal pasangan).
14. Tidak salah untuk orang perempuan memulakan usaha untuk berkenalan. Orang lelaki akan sentiasa merasakan mereka yang memulakan perkenalan walaupun sebenarnya orang perempuan yang mulakan.
15. Berkomunikasi dengan mesra dan bersemangat menggunakan lidah, mata,hati dan bahasa badan. Elakkan bercakap sambil lewa atau kurang sopan terhadap bakal pasangan.
16. Berbual dengan pasangan mengenai apa yang dia suka. Beri tumpuan kepada minat dan perasaannya. Elakkan sibuk memberi tumpuan kepada diri sendiri.
17. Layan bakal pasangan dengan mesra seperti kawan lama walaupun baru berkenalan. Bentuk suasana keintiman dengan segera agar bakal pasangan rasa selesa.
18. Makin mudah kita menceritakan hal peribadi yang munasabah kepada bakal pasangan, semakin mudah dia menceritakan hal dirinya kepada kita.
19. Berdoa dan latih diri agar kita pandai mendampingi orang lain dan seronok untuk didampingi oleh orang lain. Buang perangai yang menyebabkan orang benci kepada kita.
20. Beri sayang untuk mendapat sayang. Orang yang masih ada perasaan benci terhadap sebarang orang boleh menyebabkan bakal pasangan benci atau tidak tertarik kepada kita. Justeru buang semua benci
21. Untuk wanita, jangan jual mahal terhadap bakal pasangan. Tetapi,nyatakan dengan hikmah kepadanya yang anda amat sukar untuk berkenalan dengan lelaki lain.
22. Kebanyakan lelaki mudah tertarik kepada perempuan yang simple, tidak materialistik, mudah berterima kasih dan redha dengan setiap pemberian lelaki tersebut.
23. Orang perempuan mudah tertarik kepada lelaki yang memberi perhatian, penghargaan dan penghormatan kepada mereka. Justeru, orang lelaki janganlah terlalu jimat atau kedekut.
24. Orang lelaki perlu belajar mengenal kerenah orang perempuan. perasaan,pemikiran, kehendak, keperluan, kesukaan dan kebenciannya.
25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan.
26. Senyuman ikhlas, wajah yang menawan dan bahasa badan yang penuh kemesraan akan menambat lelaki terhadap wanita.
27. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang ada persamaan dan ada perbezaan sifat, tindakan dan minat. Terlalu banyak persamaan membosankan. Banyak sangat perbezaan menyesakkan.
28. Orang mudah tertarik kepada bakal pasangan yang ada sikap dan sifat yang saling mengimbangi dan melengkapkan sikap dan sifatnya.
29. Walaupun belum kenal rapat dengan bakal pasangan, nyatakan yang anda sering merasa atau berfikir seperti yang dia rasa atau fikir. Keserasian adalah tarikan.
30. Perempuan membentuk hubungan dengan berbual dan bercakap. Lelaki bentuk hubungan dengan melakukan sesuatu kegiatan secara bersama.
31. Orang mudah tertawan kepada bakal pasangan yang mempunyai persamaan daripada berbagai segi seperti kefahaman politik, aktiviti keagamaan, sikap terhadap harta, wang dan hobi.
32. Dua orang yang amat banyak perbezaan boleh serasi antara satu sama lain jika mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kepada kucing, suka melancong atau suka ramai anak.
33. Tindakan yang serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda.Contohnya, serentak berpaling, serentak angkat gelas, serentak berdiri,serentak nak ke tandas,pakaian serentak.
34. Tawan hati bakal pasangan dengan pamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa – sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci, simpati dan sebagainya.
35. Dua insan mudah serasi jika mempunyai pentafsiran yang sama mengenai hubungan – tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian, pengorbanan dan sebagainya.
36. Kenalpasti ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri yang disukai oleh bakal pasangan anda. Bentuk ciri-ciri ini dalam diri anda dan pamerkan kepadanya yang anda mempunyai ciri-ciri tersebut.
37. Semua orang mencari cinta sejati tanpa syarat. Bakal pasangan anda akan tertarik kepada anda jika anda mengasihinya bukan kerana wajah, harta,keturunan atau glamornya.
38. Bakal pasangan akan tertawan kepada anda jika anda dapat bantu mengukuhkan imej dirinya, rangsang semangatnya dan pupuk keyakinan dirinya.
39. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasi bakal pasangan. Jika kita didapati bohong, dia akan terus menjauhkan diri daripada kita.
40. Pujian yang berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada bakal pasangan. Pujian daripada kawan baru lebih bermakna dan berkesan berbanding pujian daripada kawan lama.
41. Ulang sebut perkataan, ayat atau slogan yang digemari bakal pasangan anda. Ini menyebabkan dia rasa istimewa dan dihargai dan akan tertawan kepada anda.
42. Kenalpasti keistimewaan bakal pasangan anda yang orang lain tidak nampak. Sampaikan kehebatan ini dengan bersemangat dan dia akan mudah tertawan kepada anda.
43. Untuk bakal pasangan yang popular dan sering dipuji , cari pujian yang original untuk menambat hatinya. Untuk orang yang tidak popular, sebarang pujian amat dialukan dan ihargai. 44. Beri penghargaan serta merta kepada setiap pencapaian atau kejayaan bakal pasangan. Ini membelai dan melembutkan hatinya terhadap anda.
45. Jika bakal pasangan memuji anda, pamerkan keseronokan anda dengan senyuman dan ucapan terima kasih dan bersyukur. Dia akan rasa dihargai.
46. Cari keunikan, kelucuan atau 'kegilaan' bakal pasangan anda. Nyatakan yang anda suka kepadanya sebab keunikan tersebut. Ini buat dia rasa istimewa.
47. Ramai pasangan sengsara bila isteri terlalu cantik atau suami terlalu handsome. Justeru, cari bakal pasangan yang setara dan sepadan dengan kita.
48. Orang yang merasa dirinya hodoh sukar untuk mendapat pasangan. Carilah kecantikan yang ada pada anda dan bentuk keyakinan diri. Hati yang suci dan keyakinan yang tinggi menyerlahkan kecantikan anda.
49. Wanita mudah tertawan kepada lelaki yang gentleman – bersopan santun, suka membantu, menghormati wanita, berani dan yakin diri.
50. Untuk jadi lebih menawan, berterusan belajar, perbaiki perangai dan peribadi, baiki kemahiran komunikasi, murnikan hati, pemaaf dan sentiasa bersangka baik.
51. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi ,timbang rasa, dan gunakan gerak batin. 52. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.
53. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya,aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.
54. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara,peristiwa atau situasi.
55. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.
56. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.
57. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.
58. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.
59. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.
60. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.

Mar 12, 2009

C.i.N.t.A

cInta dImulaI denGan SbuaH SeyuMan,
BertUmbUh DenGaN SebUaH CiumaN,
daN beRaKhiR dENgaN TiTisAN AiR maTA,
SunGGuH MenYaKitKAn MenciNtaI,
SesEoranG Yang TidaK mencIntaiMu TetapI,
LebIh MenyAkitKaN aDalaH menCintaI SeseoranG Dan,
TidaK pernaH MemIlikI,
KebeNaraN UntUK MengUtaraKan CintaMu PadanyA...

JangAn PernAh MengucapkaN SeLamaT TinGGAL,
jiKA KAmU masIh MaU mencOba,
JangaN pernah MenyeRAh JikA kamU masIh sanGGuP,
JangAn PernAh MenyataKAN KAmU Tidak,
meNcinTaInYa LagI JikA kamU MasIh tIdaK dApaT MelupaKAnya....

Mar 10, 2009

kata kata penuh makna

Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dgn orang yg salah sebelum menemui insan yg betul supaya apabila kita akhirnya menemui insan yg betul, kita akan tahu bagaimana utk bersyukur dgn pemberian dan hikmah disebalik pemberian tersebut.Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yg lain akan terbuka tapi lazimnya kita akan memandang pintu yg telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yg telah pun terbuka untuk kita.

Teman yg paling baik ialah seseorang yang kita boleh duduk bersama di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dgn perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yg pernah kita rasai. Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yg kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak akan tahu apa yg kita rindukan sehinggalah “Ianya” hadir.

Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam utuk menyukai seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang.

Jangan pandang kepada kecantikan kerana ianya akan lapuk ditelan usia, jangan kejar kemewahan kerana ianya akan susut ditelan masa. Apa yang kekal hanyalah kecantikan hati seseorang… .

Carilah seseorang yang bisa membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yg suram.

Akan tiba satu ketika didalam kehidupan apabila anda teramat rindukan seseorang sehingga anda ingin menggapainya dari mimpi dan memeluknya dengan sebenar.

Mimpilah apa yang anda inginkan, pergilah ke mana-mana yg anda ingin tujui dan jadilah apa yg anda inginkan kerana anda hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk melakukan semua perkara yang ingin anda lakukan.

Semoga anda memiliki kebahagiaan yg cukup untuk membuatkan diri anda menarik, percubaan yg cukup utk membuatkan anda kuat, kesedihan yg cukup utk memastikan anda adalah seorang insan dan harapan yg cukup utk membuatkan anda bahagia… .

Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala yg terbaik. Mereka hanya membuat yg terbaik dalam hampir apa saja yg datang didalam hidup mereka. Kebahagiaan terletak kepada mereka yg menangis, mereka yg terluka, mereka yang telah mencari dan mereka yg telah mencuba, hanya mereka yg boleh menghargai kepentingan manusia yg telah menyentuh hidup mereka. Masa depan yg cerah sentiasa berteraskan kehidupan yg lalu yg telah dilupakan Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna sehingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam

" Cinta takkan datang kalau tidak dicari”

mizul

kenangan terindah..
tapi takut lah jadi kenangan terakhir lah pulak...

persoalan

"kenapa perlu bersedih bila kehilangan seseorang yg kita cinta??adakah kesedihan mengembalikan dia yg kita cinta??"

Mar 6, 2009

cinta dan kawan

Satu hari CINTA & KAWAN berjalan dalam kampung...
Tiba-tiba CINTA terjatuh dalam telaga...
Kenapa?? Kerana CINTA itu buta..
Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga... Kenapa??
Kerana... KAWAN akan buat apa sahaja demi CINTA !!
Di dalam telaga CINTA hilang... Kenapa??
Kerana... CINTA itu halus, mudah hilang kalau tak dijaga,
sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap...
Sedangkan KAWAN masih lagi tercari-cari dimana CINTA & terus menunggu..
Kenapa?? Kerana... KAWAN itu sejati & akan kekal sebagai KAWAN yang setia...kan ??
so, hargai lah KAWAN kita selagi kita terasa dia BERERTI....
Walau kita punya couple, teman still paling setia.
Walau kita punya harta banyak,
teman still paling berharga. Sayang awak!!

Mar 5, 2009

tak mungkin kerana sayang

Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu
Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti
Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali
Sekali sekala ada
Ada rindu yang datang tiba-tiba
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan
Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Its all about heart & feeling

Readers ,

Andai ada di antara anda yang pada mula nya
sangat menyintai & menyanyangi pasangan anda ,
tetapi tiba2 pada suatu ketika
anda mengetahui anda akhirnya tidak menyanyangi nya lagi ,
berkata jujur lah pada nya kerana
jika anda mengambil langkah untuk berdiam diri
dan terus pergi meninggalkan nya tanpa berkata apa2...
Dia pasti akan terus berharap dan berharap
Sehingga akhirnya dia mengetahui hakikat bahawa
anda telah menemui penggantinya
Nescaya dia akan merasai kesakitan yang teramat sangat.
Put yourself in her shoes.
Apa yang anda rasa???

Mar 3, 2009

PENDUSTA CINTA!!!

tajuk jer pun dah menunjukkan yang aku tengah kecewa...
tapi kenapa ea???
aku bukan nya setia pun slama ni???
setia ker tak ea?? ngan sape pun aku kawan aku tetap kenalkan pada zam
ape yang boleh aku katakan
zamani ni penipu, pemutar alam yang amat hebat
jangan sampai aku putar dia balik
tapi tak pelah aku dah tak kesah pun
biar dia bahagia dengan hidup dia...
itu pun jika dia berubah
kalo dia tak berubah sampai mati pun takkan bahagia...

lagu untukmu

Tiada bintang
Dapat menerangkan
hati yang telah dicela
Bagai ku lumpuh tak mampu berdiri
Aku tetap begini takkan berubah kerna
Aku tetap aku dan alur hidup mu bukanlah aku
Guna hati akal dan fikiranku
Berbeza engkau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu
Adakah aku
Hanya boneka yang sering engkau mainkan
Yang dikawal oleh jari jarimu
Ku punya hati dan perasaan
Pernahkah engkau fikirkan
Cukup-cukuplah oh cukuplah
Guna hati akal dan fikiranmu
Berbeza engkau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu
Tak tahan tak tahan
Sabarku tak tertahan
Melayan sikapmu perawan
Berbeza berbeza
Kau dan aku berbeza
Kita memang tak serupa
BebaskanKu ingin dilepaskan
Kita tidak sehaluan
Cukuplah sudahlah
Sampai disini sahaja
Hubungan kita berdua

http://iLike.com/s/3GjNw

zamani che lah


erm... bulan pose ari tu...dia tak pose... dia datang jumpe aku kat JPM... dia datang ngan Bad.. masa tu aku ngan dia ada krisis sikit... tapi dia datang gak jumpe aku... hehehe
datang pujuk lah .... pas baik tu dalam bulan 11 aku ngan dia gaduh lagi...
tapi dia datang gak pujuk aku n bg macam2 harapan pada aku...
n skrang aku tak gaduh dah ngan dia pasal dia tak maw cakap ngan aku
last aku jumpe dia ari isnin 16 Februari 2009.... pasal dia nak jumpe aku
tapi masa tu dia tak cakap ape2 pun... aku ok jer ngan dia..
aku salam dia.. dia suruh aku cium pipi dia... n dia cium dahi aku... sayangnya aku kat dia...
tapi dia diam jer lepas tu
msg tak jawab, call pun tak maw jwb... n pada 27.2.09 jumaat aku call lagi..
n pempuan yang jawab... kerek giler lah..
pastu ari ahad mak aku call dia... pempuan tu jugak yang jawab n siap bagi tau yang dia tu tunang zamani... malam tu aku call lagi... dia tak maw cakap ngan aku
dia hantar satu msg yang berbunyi.. ".... jangan kacau kami laki bini, lepas ni no ni saya pegang..." malam tadi aku call lagi dia hantar msg lagi "....awak tolong lah jangan kacau bakal suami saya.. kami kawen pilihan orang tua kami tolonglah janga kacau hidup zamani lagi ye.. saya merayu..." aku bukan mintak zamani balik kat aku pun.. aku cuma nak explaination jer nape dia wat aku mcm ni... dia tak bagi tau ape2 pun... apelah salahnya kalau dia cerita jer perkara sebenar kat aku, aku leh jamin keadaan aku takkan macam ni, coz aku selama ni seorang yang tenang, tapi bila keadaan mcm ni aku tak tenteram
aku nak dengar dia cakap... aku tak maw cakap ngan pempuan tu
salah ker aku nak hak aku.. penjelasan tu bukannya aku nak kat zam tu pun...
tolonglah sorang yang boleh terangkan keadaan sebenar.. ape yang berlaku ni????

luahan rasa

Malam tadi aku rasa sunyi sangat,
rasa macam kehilangan sesuatu tapi aku tak tahu apa dia..
Kehilangan itu aku rasa amat bermakna sangat
dalam hidup aku tapi aku tak tahu apa dia..
Pelik bukan?? rasa kehilangan tapi tak tahu apa dia??
Mungkin aku perlu muhasabah diri aku sendiri sebelum terlambat..
Aku tidak seharusnya fikir saat yang telah berlaku tapi harus fikir apa yang akan aku buat untuk lalui saat-saat yang mendatang selagi hayat aku masih ada..
Aku selalu merasakan sudah buat yang terbaik tapi tak pernah dihargai, masih kurangkah tahap terbaik itu??
Aku merasakan diri aku menjadi orang lain untuk menggembirakan hati orang lain tapi hati sendiri tiada yang peduli..
Aku berusaha untuk jadi yang sempurna di mata orang lain walaupun aku tahu tiada manusia yang sempurna..
Aku korbankan semua perasaan aku untuk tunaikan permintaan orang lain..
Bila orang di sekeliling aku menangis, aku turut menangis tapi bila aku menangis, tiada siapa yg tahu..
Aku akan jadi hyper active dan sedikit gila utk menutupi semua kesedihan dan kesakitan yang aku alami..
Hakikatnya aku tidak mampu untuk menyembunyikan semua kesakitan dan kesedihan aku..
Aku ni manusia biasa yang perlukan kasih sayang dan perhatian sama macam orang lain..
Aku buat bende yang orang tak suka semata-mata untuk tarik perhatian orang sekeliling aku..
Wajar ke aku buat macam tu??
Aku tak minta banyak, cukup sekadar orang di sekeliling aku tahu dan sedar yang aku ni wujud dalam dunia mereka..
Aku sendiri tak mengerti samada orang keliling aku yang tak faham diri aku atau aku yg tak nak mereka faham diri aku..
Mungkin aku yang tak nak mereka faham aku, tiap kali ada yang cuba memahami diri aku, aku akan lari..
Mungkin ini kelemahan aku, aku tak nak orang faham diri aku..
Aku tak nak mereka tahu semua kisah silam aku..
Aku tak nak mereka tahu apa yg aku pernah lalui untuk sampai tahap ni..
Biar aku sendiri yang simpan semua kisah aku, aku tak perlu orang lain untuk berkongsi walaupun hakikatnya aku amat memerlukan orang lain untuk meluahkan semua isi hati aku..
Ego ke aku atau aku takut dengan bayang-bayang aku sendiri??
Aku tak nak orang lain simpati dengan aku kerana aku tak perlukan simpati dan belas kasihan orang lain..
Aku tak nak orang lain risaukan keadaan aku walaupun aku tahu mereka risaukan aku..
Aku mampu untuk hidup sendirian walaupun aku sendiri tak tahu samada aku boleh menempuh hari yang mendatang..
Biar semua kesakitan,kesedihan, keperitan dan kesengsaraan ini aku tanggung sendiri walaupun aku dah tak mampu menanggungnya lagi..
Aku harap tidur aku selepas ini tidak lagi diselubungi dengan bayang-bayang hitam kerana aku mahukan tidur yang aman sebelum aku menghembuskan nafas terakhir..

Feb 23, 2009

mama agro resources

Mama Agro Resources

Assalamualaikum..

Apa khabar??
Ada tanam pokok bunga kat rumah? Bunga tak elok@ tak cantik?
Ada tanam sayuran atau buah-buahan? Tapi hasilnya kurang menjadi?
Anda sudah penat memikirkannya? Badan anda letih setelah seharian bekerja? Anda tak ada masa untuk tanaman anda?

Jangan risau…Kami ada penyelesaiannya..

Pembajaan dari rumah ke rumah..YE!!
Tak pernah dengarkan??
Kami boleh tolong anda menjaga tanaman anda..
Bile masanya?? Bile2 pon boleh..Pagi..Petang..Malam..
Gunakan baja apa ek??....Baja special ni…

- BAJA VERMIKOMPOS…!!!BAJA CACING..TERBUKTI BERKESAN..
- CT (BAJA CECAIR) – utk siraman bunga...(orkid dll)
- TANAH CAMPURAN…(TOP SOIL)
- MEDIUM..

Yang buat, yang proses sume kami…jadi..kualiti pasti terjamin..tiada bahan yang memudaratkan…
Kami juga ada menawarkan kursus, khidmat nasihat & pembekalan cacing dan baja bagi yang berminat.
Jika berminat hendak mencuba perkhidmatan kami, hubungi no yang tertera seperti di bawah :

Nurnabila bt Rosli (Bella - 0122076494/0193686932 – Kawasan Bukit Jelutong)
Hazirah bt Khazali (Iera – 0133545049 – Kawasan Sek.18@Putrajaya)

Jan 20, 2009

~~my mom~~

lama tak menaip kat cni... windu sangat.. tapi tak berkesempatan lah...
hahahaa aku asyik gaduh ngan mak aku jer
tekanan lah aku
nak cari aku merata lah dia mengacau kawan aku
tak der nya aku nak lari rumah
duit semua kat dia
tapi kalo tak tahan aku blh wat ape saje
tekanan lah beb.......

saper yang tau citer aku mesti kate, "kalo aku jadi ko mau jadi gila""
aku pun dah hampir2 nak g daftar diri kat tampoi atau tanjung rambutan jer ni...
tekanan yang amat dasyat telah melanda diri ini...
hahahaha
mcm ner lah kan kalo aku dah kawen??? mcm ni jugak ker??
tapi aku rase aku memang takkan rase sedikit bebas dari mak aku walaupun dah kawen....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...