-friends-

Nov 29, 2010

ngangkung...

ngangkung posterSinopsis Ngangkung:- ‘Ngangkung’ adalah satu perbuatan memuja nombor ekor dengan membawa ‘barang’ untuk dipuja oleh bomoh. Barang tersebut haruslah sesuatu yang susah untuk didapati seperti keris lama, syiling lama dan sebagainya. Filem ngangkung mengisahkan Azim, seorang pemandu lori yang hidup sederhana di sebuah perkampungan pinggir bandar bersama isteri, Suri dan anak perempuannya. Azim mempunyai dua orang kawan baik iaitu Tasnim dan Wan. Tasnim dan Wan memang merupakan ‘kaki ekor’ d8an aktiviti mereka memang diketahui oleh isteri masing-masing.
Azim yang pada asalnya tidak pernah menghiraukan aktiviti rakan-rakannya akhirnya terpengaruh juga kerana desakan dan kesempitan hidup. Ditambah pula dengan kejayaan Tasnim mengubah gaya hidup setelah berjaya memenangi nombor ekor hasil ngangkung. Bermula dengan hanya untuk melihat, kian hari Azim semakin seronok mengikut Tasnim dan Wan walaupun secara senyap tanpa pengetahuan Suri. Pelbagai cara dan berbagai jenis bomoh mereka jumpa demi mendapatkan nombor untuk mereka beli. Pelbagai kejadian seram dan lucu terjadi sepanjang mereka mengangkung. Perubahan ketara dalam hidup Azim berlaku apabila dia terlibat secara lebih serius sehingga mengabaikan keluarga akibat taksub untuk mendapatkan nombor ekor. Begitu juga dengan Tasnim dan Wan. Sehingga satu hari berlaku kejadian yang benar-benar mengubah hidup mereka. Apakah kesudahan hidup mereka? Dan berjayakah mereka mendapatkan apa yang mereka hajati? Segalanya terjawab dalam “NGANGKUNG”.
Tajuk Filem:
Ngangkung
Pengarah:
Ismail Bob Hasim
Penerbit:
Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.
Dipawagam:
25 November 2010
Pelakon Ngangkung:
Shaheizy Sam
Azad
Angah Raja Lawak
Putri Mardiana
Eira Syazira
Echa
Azlee Senario
Ruzaidi Abdul Rahman
Reanna
Mazlan Pet Pet

**** aku dah g tengok dah cite ni ari jumaat lepas 26 November 2010... with naein ngan ezan..
sangat best.. kelakar dan kadang2 saspender ckit... sepanjang dalam panggung naein tengok cite kat celah jari.. n ezan gelak2.. aku pula kombinasi mereka.. mungkin terkenan sebab duk kat tengah2.. 

hahaha ape pun tahniah pada pelakon n produksi... 


4 comments:

  1. iera, dgr org kata cite nie tak bape lawak sgt berbanding cite jgn pandg blkg congkak 1 kan? org kata la..heeeee..aku ngankung nie tak tgk la..mybe bli cd je kot..huhu

    ReplyDelete
  2. zura: aku tak tengok r jgn pandang blakang congkak... masa tu tak minat sangat..
    skarang ni datang gile nak tengok wayang ...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...